КАТАЛОНСЬКИЙ СЕПАРАТИЗМ – ВИКЛИК ЄДНОСТІ ІСПАНІЇ ТА ЄВРОПИ

Автор(и)

  • Владислав Михайлович Ріпа Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна
  • Ірина Миколаївна Філоненко Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Україна
  • Юрій Миколайович Філоненко Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Україна

Анотація

Стаття присвячена вивченню проблеми сепаратизму в Іспанії – країні з найгарячішим осередком прояву цього явища в сучасній Європі. Серед  19 автономних областей країни впродовж останнього часу особливої активності сепаратистський рух набув у Каталонії.

В основі дослідження – вивчення історичних особливостей розвитку сепаратизму в Каталонії та причин, що зумовили виникнення в цій автономії сепаратистських настроїв.

У процесі дослідження  розглянуті основні причини каталонського сепаратизму - економічні, етнонаціональні  та політичні, проведено аналіз інтенсивності впливу кожної із вказаних причин, ступеня їх значимості як таких, що сприяють сепаратизмові. Домінуюча роль у формуванні проявів сепаратизму в Каталонії належить економічним чинникам, зокрема, небажанням фінансувати відсталіші регіони, а за формою та інтенсивністю свого прояву Каталонський сепаратизм розцінюється, як активний, сецесійний.

Визначені можливі наслідки активізації сепаратизму в Каталонії для Іспанії та Європи в цілому. Така ситуація є серйозною загрозою єдності королівства, оскільки може викликати ланцюгову реакцію й збурити сепаратизм у інших автономних спільнотах, де він перебуває в поміркованому або пасивному стані, особливо в Країні Басків та Ґалісії, Андалусії, Арагоні, Астурії, Кантабрії, Кастилії, Леоні, Балеарських островах. Активізація сепаратистського руху в Каталонії також може посилити рух за відокремлення деяких регіонів від інших європейських країн і створити загрозу єдності Європи.

Розглянуті заходи протидії сепаратизму в Каталонії, зокрема зазначена ефективність у боротьбі з активним сепаратизмом силових методів.

Ключові слова: сепаратизм, Каталонія, сецесія, причини сепаратизму, наслідки сепаратизму, методи протидії сепаратизму.

Біографії авторів

Ірина Миколаївна Філоненко, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя

доцент кафедри географії

Юрій Миколайович Філоненко, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя

доцент кафедри географії

Посилання

Адамян Л.В. Сепаратизм у світі [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://klasnaocinka.com.ua/uk/article/separatizm-u-sviti-.html. – Назва з екрана.

А. І. Муха. Іспанія, Королівство Іспанія // Енциклопедія сучасної України : у 30 т. / ред. кол. І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ, Координаційне бюро енциклопедії сучасної України НАН України. - К., 2003¬–2016. - ISBN 944-02-3354-X [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=12749. – Назва з екрана.

Стекольщикова А.В., Хмель А.О. Тенденції розвитку сепаратизму в Іспанії на початку XXI століття. – Ст. 74-76. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://lib.chdu.edu.ua/pdf/naukpraci/history/2015/264-251-14.pdf. – Назва з екрана.

Карпець О. Каталонский синдром. На очереди – Страна Басков, Корсика, Фландрия и другие [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://fraza.ua/analytics/263167-katalonskij-sindrom-na-ocheredi-strana-baskov-korsika-flandrija-i-drugie. – Назва з екрана.

Услышать Каталонию: за что бореться мятежный регион [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://vesti-ukr.com/politika/259098-uslyshat-kataloniju-za-chto-boretsja-mjatezhnyj-rehion. – Назва з екрана.

Кухалейшвілі Г. Каталонський сепаратизм: Середньовічна романтика без перспектив [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ua.112.ua/statji/katalonskyi-separatyzm-serednovichna-romantyka-bez-perspektyv-412526.html. – Назва з екрана.

Кулик В. Каталонський гамбіт: чи змириться Мадрид із розлученням [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://narodna-pravda.ua/2017/10/05/katalonskyj-gambit-chy-zmyrytsya-madryd-iz-rozluchennyam. – Назва з екрана.

Наслідки референдуму у Каталонії: за місяць регіон втратив 15 тисяч робочих місць [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nv.ua/ukr/world/countries/naslidki-referendumu-u-kataloniji-za-misjats-region-vtrativ-15-tisjach-robochih-mists-2144807.html. – Назва з екрана.

Економічна криза у Іспанії розорила понад 177 тисяч підприємств [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.epravda.com.ua/news/2012/01/22/313609. – Назва з екрана.

Добрынин В. Испания на пороге чрезвычайного положения и гражданской войны? [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://regnum.ru/news/2279100.html. – Назва з екрана.

Москва на 3,5 державних мільйони провела всесвітній з'їзд сепаратистів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.pravda.com.ua/news/2016/09/25/7121752/. – Назва з екрана.

В. Добрынин В. Сепаратизм Канарских островов: лояльность центру за его же деньги [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://regnum.ru/news/2268979.html. – Назва з екрана.

Список активных сепаратистских движений в Европе [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ru.wikipedia.org/wiki/. – Назва з екрана.

Націоналістичні та регіоналістські рухи в Іспанії [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/

Націоналістичні_та_регіоналістські_рухи_в_ Іспанії. – Назва з екрана.

Слідом за Каталонією бажання придбати незалежність висловила Верона [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://wind.ck.ua/2017/10/04/верона-має-намір-провести-референдум/. – Назва з екрана.

Мода на референдуми: спочатку Каталонія, тепер - північ Італії [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.dw.com/uk/мода-на-референдуми-спочатку-каталонія-тепер-північ-італії/a-41066511. – Назва з екрана.

Пучдемон закликав до єдності прихильників незалежності Каталонії [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ua.interfax.com.ua/news/general/460201.html. – Назва з екрана.

[Міжнародний досвід боротьби із сепаратизмом: висновки для України : аналіт. доп. / О. О. Резнікова, А. О. Місюра, С. В. Дрьомов, К. Є. Войтовський. – К. : НІСД, 2016. – 52 с. – (Сер. «Національна безпека», вип. 12). ISBN 978-966-554-272-8 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.niss.gov.ua/content/articles/files/Separatism_druk-8a53a.pdf. – Назва з екрана.

Сами Коэн (Sami Kohen) Сепаратизм в Европе! [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://inosmi.ru/world/20140412/219492028.html. – Назва з екрана.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Економічна та соціальна географія