ОРГАНІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ОБЛАСТЕЙ ПОДІЛЬСЬКОГО РЕГІОНУ: СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

  • Любомир Царик Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Україна
  • Інна Поплавська Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.25128/2519-4577.21.1.6

Анотація

Стаття присвячена визначенню сучасного стану функціонування та оцінки рівня збалансованості складових соціальної сфери областей Подільського регіону (Вінницька, Тернопільська, Хмельницька). Пропоноване дослідження є актуальним та своєчасним на етапі утвердження нової схеми адміністративного устрою та запровадження децентралізації і передачі повноважень регулювання складових соціальної сфери на рівень новоутворених територіальних громад.

З метою аналізу сучасного стану соціальної сфери областей Подільського регіону було підібрано систему 25-ти показників, які були згруповані в сім категорій. Обрані для співставлення показники мали як якісний, так і кількісний характер. В своєму одиничному характері кожна окрема група показників відповідала за певну складову соціальної сфери. Видається доречним оцінювати елементи соціальної сфери в секторальному варіанті, що дозволить виявити сильні та слабкі позиції їх використання. В дослідженні поєднано та проведено бальні оцінку основних її складових – освіта, культура, медицина, житлове господарство, комунальні послуги, торгівельні послуги, зв'язок та рівень добробуту. Це дало можливість скласти цілісне уявлення сформованості соціальної сфери окремих обласних регіонів та всієї території Подільського регіону. Для кожної оціночної групи розроблено узагальнюючі висновки та рекомендації щодо їх вдосконалення.

Здійснене дослідження дозволяє визначити стратегічні напрямки розвитку соціальної сфери в Подільському регіоні загалом та окремих його областях. На цій основі можна розробляти програми регіонального розвитку соціальної сфери для потреб регіонального розвитку.

Ключові слова: Подільський регіон, геопросторова організація, соціальна сфера, освіта, культура, медицина, житлово-комунальне господарство, торгівля і масове харчування, комунікація.

Біографії авторів

Любомир Царик, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри геоекології та методики навчання екологічних дисципл

Інна Поплавська, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

кандидат географічних наук, доцент кафедри географії України і туризму

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-08

Номер

Розділ

Економічна та соціальна географія