ПРОБЛЕМИ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ОХОРОНИ ПРИРОДИ В БАСЕЙНІ РІЧКИ КАЧАВИ

Автор(и)

  • Любов Янковська Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Ukraine
  • Світлана Новицька Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Ukraine
  • Наталія Таранова Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.25128/2519-4577.22.2.15

Анотація

Сучасне нераціональне використання водних і земельних ресурсів призвело до порушення екологічної рівноваги й виникнення таких проблем як забруднення водойм, руйнування природних ландшафтних комплексів річкових долин та прилеглих територій. Басейн як особлива просторова одиниця біосфери найбільш перспективний для багатоаспектного вивчення природи та економіки і для управління навколишнім середовищем.

Метою дослідження є аналіз структури землекористування в басейні річки Качава, особливостей аграрного, промислового, транспортного та рекреаційного природокористування, їх впливу на довкілля, рівня антропогенної трансформації геосистем та розробка заходів з оптимізації землекористування.

Завдяки проведеному аналізу структури землекористування в басейні річки Качава виявлено значне її відхилення від науково обґрунтованих норм (переважають антропогенно перетворені території (72,9%), у тому числі, рілля (62,2%)). Виявлено надмірно високу і екологічно небезпечну розораність: землі у багатьох випадках розорані аж до русла річки, що можна спостерігати у всіх селах, через це екокоридори, що є важливою ланкою екомережі, у басейні обриваються. Обчислено коефіцієнт антропогенної трансформації геосистем у басейні річки Качава (за методикою П.Г. Шищенка), що дорівнює 7,2 і свідчить про високий рівень перетвореності геосистем на досліджуваній території. Встановлено позитивний баланс парникових газів над територією річкового басейну у зв’язку із великою часткою земель під ріллею (1079 т СО2 в рік), а також внаслідок функціонування тваринницьких комплексів (в результаті внутрішньої ферментації та обробки гною) – приблизно 300 т.

Проаналізовано вплив на довкілля промислових об’єктів, запропоновано заходи із зниження негативного впливу. Досліджено рівень транспортного навантаження в усіх населених пунктах басейну річки Качава. Розрахунковим методом встановлено перевищення середніх обсягів викидів СО від транспортних засобів у селах Романівка, Малий Ходачків та Колодіївка.

Досліджено рекреаційне навантаження та рекреаційну ємність території. Проаналізовано екостан р. Качава, Романівського, Колодіївського та Малоходачківського ставів за фізичними та гідробіологічними (метод Вудівісса) показниками.

Запропоновано заходи з оптимізації землекористування в басейні річки Качава: пропонується скоротити орні землі в середньому на 97,65 га (5,7%) за рахунок здебільшого заліснення; створення двох нових заповідних об’єктів (ландшафтного заказника біля с. Малий Ходачків та ботанічного заказника у лісі біля села Романівка). Подана пропозиція сприятиме зростанню частки земель під природними екостабілізаційними угіддями з 27,1 до 33% від загальної площі річкового басейну та досягти формування суцільного екокоридору, який з’єднає між собою природно-заповідні об’єкти.

Ключові слова: природокористування, оптимізація, антропогенна трансформація, басейн річки, екологічна ситуація.

Біографії авторів

Любов Янковська, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

кандидат географічних наук, доцент кафедри геоекології та методики навчання екологічних дисциплін

Світлана Новицька, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

кандидат географічних наук, доцент кафедри геоекології та методики навчання екологічних дисциплін

Наталія Таранова, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та методики її навчання

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-17