ВОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ БАСЕЙНУ РІЧКИ НІЧЛАВА

Автор(и)

  • Ігор Кузик Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Україна https://orcid.org/0000-0002-4491-1071
  • Юрій Мельник Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.25128/2519-4577.23.1.26

Анотація

Метою статті є визначення рівня забрудненості річки Нічлава та структури водокористування її басейну з позиції формування екологічної безпеки регіону. В ході проведеного дослідження використано такі методи: оцінювання, геоекологічний аналіз, статистичний, геоінформаційний, геохімічний та картографічний. Забезпечення екологічної безпеки басейну малої річки, безпосередньо залежить від гідроекологічних параметрів самої річки. Тому дослідження забрудненності річки Нічлава та якості її вод є важливим і актуальним науково-практичним завданням.

На основі аналізу статистичних даних Державного агентства водних ресурсів України (звіти форми 2ТП), нами встановлено, що у басейні річки Нічлава за 2021 рік було забрано із природних водних об’єктів 450 тисяч м3 води, у тому числі із підземних водозаборів – 280 тисяч м3. Використано 600 тисяч м3 свіжої води, у тому числі на питні і санітарно-гігієнічні потреби – 260 тисяч м3 води і на виробничі потреби – 340 тисяч м3. Обсяги загального водовідведення у басейні річки Нічлава за 2021 рік склали 660 тисяч м3 води. У поверхневі водні об’єкти басейну за рік було скинуто 650 тисяч м3 стічних вод. У тому числі 80 тисяч м3 – забруднених стічних вод та 180 тисяч м3 – нормативно чистих без очистки стічних вод. На очисних спорудах досліджуваної території за 2021 рік було очищено 390 тисяч м3 стічних вод. Впродовж 2016-2021 років у річку Нічлава, було скинуто 668 тисяч м3 забруднених або недостатньо очищених зворотних вод. Разом із забрудненими стоками у річку потрапило 1147 тон забруднюючих речовин. Розрахований нами коефіцієнт скиду забруднюючих стічних вод для басейну річки Нічлава становить 0,12, що свідчить про не високу концентрацію забруднюючих речовин у стічних водах. Проте, незважаючи на значні обсяги скидання забруднюючих речовин у поверхневі водні об’єкти басейну річки Нічлава, усі показники хіміко-біологічного складу води у контрольному створі річки відповідають екологічним нормам. Тому рівень екологічної безпеки у басейні річки Нічлава можна вважати задовільним. Перспективними заходами для покращення екологічного стану річки та її басейну є оптимізація структури землекористування, відновлення і збереження прибережних захисних смуг, реконструкція недіючих очисних споруд у населених пунктах басейну річки та ліквідація несанкціонованих скидів у поверхневі водні об’єкти.

Ключові слова: річка Нічлава, забруднені стоки, водокористування, якість води.

Біографії авторів

Ігор Кузик, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

доктор філософії, асистент кафедри геоекології та методики навчання екологічних дисциплін

Юрій Мельник, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

аспірант кафедри геоекології та методики навчання екологічних дисциплін

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11