КОНФЕСІЙНИЙ ПРОСТІР ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ: СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНІ АСПЕКТИ

Автор(и)

  • Іван Іванович Костащук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Ukraine

Анотація

На основі статистичних даних проведено суспільно-географічний аналіз релігійного простору Тернопільської області. Даний регіон вирізняється серед інших регіонів в Україні своєю моноетнічністю та стиком двох історико-географічних країв – Галичини та Волині, що безумовно позначилося на формуванні релігійного простору. Простежено територіальні особливості конфесійного простору та проведено порівняльно-географічний аналіз у різних адміністративно-територіальних районах та історико-географічних краях. Простежено загальні риси географії релігійних конфліктів, які відбуваються в останні роки у зв’язку із переходом громад від УПЦ до УПЦ КП.

Ключові слова: релігійний простір, релігійна активність населення, моноетнічний регіон, Галичина, Волинь, індекс релігійної мозаїчності, конфесійний простір, православний підпростір, католицький підпростір, протестантський підпростір, іудейський підпростір, язичницький підпростір.

Біографія автора

Іван Іванович Костащук, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

доцент. Кафедра географії України та регіоналістики

Посилання

Матеріали Управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської обласної державної адміністрації

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Економічна та соціальна географія