МІСЦЕ ТА ОСОБЛИВОСТІ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ В ТУРИСТИЧНІЙ ІНДУСТРІЇ

Основний зміст сторінки статті

Ігор Григорович Пандяк

Анотація

Проаналізовано еволюцію основних підходів та уточнено семантику понять «гостинність», «індустрія гостинності», “індустрія туризму”, виокремлено організаційно-економічні особливості сфери гостинності. Виявлено та обґрунтовано структуру індустрії гостинності, її субординацію та взаємозв’язок з туристичною індустрією. Проаналізовано та конкретизовано основні етапи, чинники і сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності. Окреслено суть індустрії гостинності як складної й відокремленої соціально-економічної системи зі створення, просування і реалізації послуг з розміщення, харчування, побутового обслуговування, дозвілля, розваг та інших додаткових та супутніх послуг, а також реалізації товарів у закладах готельного і ресторанного профілю діяльності.

Ключові слова: гостинність, індустрія гостинності, індустрія туризму, готельне господарство, ресторанне господарство, сфера послуг.

Блок інформації про статтю

Розділ
Рекреаційна географія і туризм
Біографія автора

Ігор Григорович Пандяк, Львівський національний університет імені Івана Франка

доцент кафедри туризму

Посилання

Закон України «Про туризм»: За станом на 11 лютого 2015 р. / Верховна Рада України. – К.: Парламентське видавництво, 2015. – 20 с.

Біблія. Книги священного писання Старого та Нового завіту/ Видання Київської патріархії УПЦ КП, 2009.

Бойко М. Г. Організація готельного господарства : підручник / М. Г. Бойко, Л. M. Гопкало. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. – 448 с.

Браймер Р. А. Основы управления в индустрии гостеприимства / Р. А. Браймер. – М. : Аспект Пресс, 1995. – 382 с.

Ваген Л. В. Д. Гостиничный бизнес / Л. В. Д. Ваген ; пер. А. Сухорукова. – Ростов н/Д. : Феникс, 2001. – 412 с.

Колосовская Ю. К. Гостеприимство как право народов Древнего Рима / Ю. К. Колосовская / Законы и обычаи гостеприимства в античном мире : сб. науч. тр./ ИВИ РАН. – М, 1999. – С. 49 - 58.

Котлер Ф. Маркетинг, гостеприимство, туризм : учебник. / Ф. Котлер. – 4-е изд, – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2007. – 1071 с.

Роглєв Х. Й. Основи готельного менеджменту : навч. посіб. / Х. Й. Роглєв. – К. : Кондор, 2005.– 408 с.

Менеджмент в индустрии гостеприимства (гостиницы и рестораны) : учебное пособие / А. Э. Саак, М. В. Якименко – СПб. : Питер, 2012.– 432 с.

Скобкин С. С. Есть ли у нас индустрия гостеприимства? :[Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.intacadem.ru/statji/skobkin-s.s.-estj-li-u-nas-industriya-gostepriimstva.html

Уокер Дж. Р. Введение в гостеприимство : учебник / Дж. Р. Уокер ; [ пер. с англ. Н. Н. Михайлова ]. – М. : ЮНИТИ, 1999. – 464 с.

Гостиничное дело, март 2012 [Електронний ресурс]. – URL: http://dw6.ru/ (дата звернення: 05.07.2015).

Гостеприимство [Електронний ресурс]. – URL: https://wol.jw.org/ru/wol/d/r2/lp-u/1200002091