ДО ПРОБЛЕМ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВОДОКОРИСТУВАННЯ В УКРАЇНІ.

Автор(и)

  • Леонід Бицюра Західноукраїнський національний уніерситет, Ukraine
  • Тарас Капуста Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.25128/2519-4577.22.2.16

Анотація

При вирішенні питань модернізації системи управління сферою водокористування України важливе місце займає адекватний аналіз реального стану, калібрування впливу факторів та ризиків, і особливо – багатоаспектне, всебічне розуміння взаємозв’язків та взаємозалежності різних компонентів економіки, екології, права, господарської діяльності,  адміністрування, які об’єднані дотичністю до водної сфери. Лише такий підхід здатний утворити бачення необхідних складових ефективної політики водокористування та підготовки життєздатних алгоритмів дій.

 В Україні продовжується процес імплементації міжнародних та європейських норм в сфері екології, моніторингових процедур, формується узгоджена національна модель водокористування, з врахуванням як природоохоронних, так і господарських засад; розробляються конструкції оптимального управління у водній сфері. Згадані аспекти зосереджені на досягнення балансу між потребами у воді й її збереженні та охороні.

Наявні дослідження, література та джерела у своїй більшості подають аналіз окремих компонентів сфери водокористування. Багатоаспектність прояву одних і тих же чинників у пов’язаних галузях ускладнює їх оцінку та прогнозування. Крім того, значна кількість параметрів різної природи віддаляє дослідження від узагальненого бачення взаємозалежності. На додачу до цього, динамічність зміни параметрів у часі унеможливлює  лінійну характеристику процесів у сфері водокористування. Створення графічних моделей взаємозалежності явищ та чинників у вигляді екосистеми дозволяє виявити вразливість системи, скласти порядок і пріоритетність внесення коригувань.     

Основною метою дослідження є встановлення факторів впливу на водокористування в Україні, основних загроз та ризиків, пов’язаних із наявною системою адміністрування водних ресурсів, визначення основних точок прикладення першочергових зусиль при трансформації відносин у водній сфері.

Завдання дослідження полягає у обґрунтуванні та формуванні графічної візуалізації   повного, всебічного уявлення про взаємозв’язок, причинно-наслідкові зв’язки факторів, середовищ, управлінської практики, технологічного рівня, усталеної водної політики, культури водокористування, нормативного поля, фактичного стану управління водною сферою, вимог законодавства, напрямів модернізація, процесу імплементації та синхронізації законодавства, ліній кореляції параметрів водної політики, санітарії, структури економіки.

Ключові слова: водна політика, сектори водокористування, вразливість, модернізація.

 

Біографії авторів

Леонід Бицюра, Західноукраїнський національний уніерситет

кандидат економічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри екології та охорони здоров’я

Тарас Капуста, Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства

директор

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-17